ប្រមុខដឹកនាំគណបក្សប្រជា ជនកម្ពុជា បានប្រកាសក្នុងមីទ្ទិញរំ ឮកខួបលើកទី៣៤នៃទិវាជ័យជម្នេះ ថ្ងៃ៧មករា
RFI/Siv Channa
សៅរ៍ 23 កុម្ភៈ 2013
ដោយ ប៉ែន បូណា
Radio Free Asia
គណបក្សប្រជាជនកម្ពុជាដែលគេ ស្គាល់ថា ជាគណបក្សសម្បូរដោយមន្ត្រី វ័យចំណាស់នោះពេលនេះបានផ្តើមបញ្ចេញតួអង្គយុវជនទៅក្នុ ងឆាកនយោបាយជួរមុខរបស់ខ្លួន ហើយ។ ខុសពីអាណត្តិមុនៗមន្ត្រីវ័ យចំណាស់ជាច្រើនត្រូវបានជំនួ សដោយយុវជនតាមគោលនយោបាយ«ទ ំពាំងស្នងឫស្សី»។
ប៉ុន្តែ គោលនយោបាយ «ទំពាំងស្នងឫស្សី»របស់គណបក្សកាន់អំណាចត្រូវបានអនុវត្ត ក្នុងស្ថានភាពដ៏ចង្អៀតនៅឡើយ។ មានតែកូនរបស់មន្ត្រីធំៗប៉ុណ្ណោះដែលត្រូវបានបញ្ចេញមុ នគេក្នុងជំហ៊ានដំបូងនេះ។ តើព្រឹត្តិការណ៍នេះមានអត្ថន័យបែបណាសម្រាប់គណបក្សប្ រជាជនកម្ពុជា?
តើពេលណាទើបគណបក្សប្រជាជន កម្ពុជាផ្លាស់ប្តូរតួអង្គនយោ បាយសំខាន់ៗរបស់ខ្លួនដែលមាន វ័យចំណាស់អស់ទៅហើយនោះ? សំណួរដែលគេទន្ទឹងរង់ចាំជា យូរមកហើយនេះបានចោទឡើងពី ព្រោះតែគណបក្សប្រជាជនកម្ពុជា មិនត្រឹមតែជាគណបក្សដែលមាន កាលប្រវត្តិដ៏ចំណាស់ជាងគេមួ យប៉ុណ្ណោះទេ តែមន្ត្រីក្នុងជួរគណបក្សនេះក៏សុទ្ធតែមានវ័យចំណាស់យ៉ាងខ្លាំង និងកាន់មុខតំណែងចាស់ដដែលៗជា យូរឆ្នាំមកហើយដែរ។
ឥឡូវនេះ ដំណាក់កាលផ្លាស់ប្តូររបស់
ជាការពិតណាស់ សុភាសិតបុរាណខ្មែរបានពោលថា«
ក្នុងបរិបទនេះ អ្នកនយោបាយ ឬមន្ត្រីមុខងារសាធារណៈដែលមា
អ្នកដែលមានតួនាទីទោះជាក្នុ
ឥឡូវនេះ ការបន្តវេនបានឈានមកដល់ហើយ ប៉ុន្តែ អ្នកដែលចេញមុខបន្តវេនមុនគេ
ពិតហើយថា រយៈពេលចុងក្រោយនេះ គណបក្សប្រជាជនបានចាប់អារម្
ជាទូទៅ នៅក្នុងរដ្ឋបាលសាធារណៈ ក៏ដូចក្នុងឆាកនយោបាយដែរ មនុស្សវ័យចំណាស់ និងយុវជនជំនាន់ក្រោយច្រើនតែ
ក្នុងបរិបទបែបនេះ ការផ្លាស់ប្តូរជំនាន់មនុស្ស អាចនឹងធ្វើឲ្យមានការផ្លាស់ ប្តូរទម្រង់ឫអត្តសញ្ញាណរបស់ គណបក្សក៏ថាបាន។ ការបញ្ចេញតួអង្គដែលសុទ្ធតែជា កូនមន្ត្រីកំពូលៗ គឺជាដំណាក់កាលសាកល្បងដ៏សំខា ន់មួយរបស់បក្សកាន់អំណាច។ សំខាន់ពីព្រោះថាព្រឹត្តិការណ៍ នេះអាចជាអាវុធមុខពីរ៖
ម្យ៉ាង វាអាចផ្តល់ថាមពលថ្មីដល់ គណបក្សផងនិងអាចរក្សានិរន្តរភាពនៃគោលនយោបាយរបស់គណបក្សផង។
ប៉ុន្តែ ម្យ៉ាងទៀត វាក៏អាចផ្តល់ផលអវិជ្ជមាន ជាច្រើនដែរ ប្រសិនបើការលេចមុខមាត់តែកូ នមន្ត្រីធំៗក្នុងឆាកនយោបាយ បែរជាបង្កនិន្នាការច្រណែនឫ ប្រជែងគ្នាដើម្បីបង្កើនឥទ្ ធិពលរវាងក្រុមផ្សេងៗក្នុង គណបក្សទៅវិញនោះ។ នេះជាបញ្ហាដែលបក្សកាន់អំណា ចមិនអាចមើលរំលងបានឡើយ៕
ប៉ុន្តែ ម្យ៉ាងទៀត វាក៏អាចផ្តល់ផលអវិជ្ជមាន
1 comment:
It is time to sell pickled bamboo shoots in jars after some thirty years of fermentation.
Post a Comment